Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a furnizat procurorilor ieşeni date cu privire la tranzacţiile sumelor de bani produse de reţelele de hoţi din toată Europa ale clanului interlop Corduneanu.
Modul de organizare şi de funcţionare ale celei mai vaste reţele româneşti de hoţi din Europa au fost făcut public zilele trecute de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Cel de-al patrulea dosar ce vizează clanul interlop Corduneanu a ajuns în instanţă, fiind trimişi în judecată unul dintre principalii locotenenţi ai grupării, Marian Tiugă, dar şi unul dintre fraţi, Petronel Corduneanu.
În prezentul dosar, disjuns din cel “mamă” în care principalii membri ai grupării au fost deja trimişi în judecată în 2010, sunt descrise grupările de hoţi ale infractorilor ieşeni, împrăştiate în toată Europa, dar şi fapte de şantaj şi spălare de bani.
Procurorii au colaborat cu FBI
Reiese din actul de acuzare, obţinut de reporterii “Adevărul”, că reţeaua de hoţi a fost în perioada de glorie a clanului una dintre principalele surse de venit. Sumele obţinute peste hotare de infractorii mărunţi dar mulţi ai interlopilor ieşeni sunt colosale, potrivit procurorilor. “Limitându-ne strict la documentele din dosarul de urmărire penală rezultă că din România către finanţarea activităţii a ieşit suma de 70.284 de euro iar beneficiile au fost în cuantum de 1.650.000 de euro. Cu privire la amplitudinea acestei activităţi se observă că ea presupune fluctuaţia celor implicaţi pe un areal ce cuprinde aproximativ 34 de ţări”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul ieşean Vasile Chifan.
La stabilirea acestei sume au fost folosite doar documentele financiare obţinute de procurori, suma reală obţinută de fraţii Corduneanu de la hoţii din străinătate putând fi mult mai mare. Pentru a demonstra sum