Cuiele gasite in cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitii, sunt mai vechi de sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind facute manual, iar dupa numarul acestora, ar fi fost arse cel putin trei tablouri, a declarat joi dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, Directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), citat de Mediafax. Dr. Oberlander-Tarnoveanu a prezentat rezultatele expertizei facute de specialistii MNIR in cazul probelor ridicate de procurori din casa Olgai Dogaru.
Directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a declarat, joi, ca aceste cuie gasite la expertiza sunt mai vechi de sfarsitul secolului al XIX-lea, produse "intr-o tehnica mestesugareasca, deci de fierari, bucata cu bucata, fiind prin batere, prin forjare".
"Cuiele actuale sunt produse industrial, cu ajutorul unor masini din sarma. Este o diferenta de la cer la pamant. Si pigmentii sunt pigmenti specifici pentru vopselele de ulei profesioniste, folosite de pictori, nu sunt vopsele folosite pentru vopsit gardul sau mobila. De asemenea, ati vazut ca adesea pigmentii sunt asezati pe stratul de preparatie si poarta urme de panza imprimata sau chiar incomplet arsa", a spus Ernest Oberlander-Tarnoveanu, intr-o conferinta de presa.
Probele au fost prelevate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism la perchezitia din 1 martie, de la adresa din comuna Carcaliu, strada Malasneaca nr. 1351, judetul Tulcea si separate in cadrul Institutului National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice.
Reprezentantii MNIR au precizat ca, in urma expertizei, s-a stabilit ca, dupa numarul si tipurile de cuie gasite, este posibil sa fie arse trei tablouri diferite.
"La acestea putem sa adaugam un al patrulea, ce