Chiar dacă economia a crescut uşor în primul trimestru din 2013, şi rata şomajului, şi inflaţia au avansat, astfel că românilor nu le mai rămân bani din salariu după ce plătesc facturile şi cumpără alimente. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Guvernul se bazează pe creşterea consumului, care să tragă după sine şi economia. Numai că rezultatele din economie afectează negativ dorinţa de cumpărare a populaţiei.
"În prezent inflaţia este 4,4 procente şi ca atare este una dintre cele mai ridicate din Europa. Aceasta afectează dorinţa de cumpărare a românilor. Multe persoane se bazează deja pe fructele şi legumele din grădinile proprii şi sunt afectaţi mai ales dacă urcă şi preţurile alimentare. Banii nu acoperă prea mult în afara articolelor esenţiale de zi cu zi. Prin urmare indicele a scăzut la -22,5 puncte", se arată în studiul GfK despre consum, care oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economică, veniturile şi dorinţa de cumpărare în rândul consumatorilor din 12 ţări europene.
Bulgarii ies la cumpărături
Vecinii de la sud de Dunăre sunt mult mai optimişti când se gândesc la ce îşi vor putea cumpăra din salariu. Principalul motiv este acela că Bulgaria a avut succes cu măsurile de austeritate. Guvernul bulgar a tăiat cheltuielile publice cu 15%, fapt care a contrubuit decisiv situaţia financiară a ţării. Însă, "rata şomajului s-a ridicat la valori cu două cifre şi creşterea economică a stagnat, şi ca urmare aproximativ 20 de procente din populaţie trăiesc acum în sărăcie", se arată în studiul citat. Însă, bulgarii au de gând să consume mai mult în perioada următoare.