Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica, ne spune că nu avem suficiente lăcaşuri de cult. Potrivit părintelui Stoica, cel mai bun exemplu în acest sens este Capitala, unde, în cele 300 de biserici, încap doar 5% din credincioşi.
Cererea pentru construirea de biserici vine din partea comunităţilor de credincioşi, afirmă părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). "Este nevoie de mai multe biserici. De ce? Pentru că în timpul regimului comunist nu s-au construit biserici, s-au demolat. Foarte multe dintre acestea sunt mici pentru că sunt în stil maramureşean, din lemn. În România sunt aproximativ 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe. Dar, în Bucureşti, capacitatea celor aproximativ 300 de biserici acoperă doar 5% din populaţia Capitalei. Dacă doar 5% încap în biserici, duminică de duminică merg la slujbă aproximativ 15% din bucureşteni. Aşa se explică de ce la foarte multe biserici credincioşii participă la Sfânta Liturghie în exteriorul bisericii, aşa cum se întâmplă la Catedrala Patriarhală. Sunt sute de credincioşi care duminica, vara, la temperaturi insuportabile, sau iarna, la ger de minus 10 grade Celsius, mame cu copii în cărucior stau în exteriorul bisericii pentru că aceasta este arhiplină. De regulă, probleme sunt în marile cartiere din Bucureşti, cum este Balta Albă, unde sunt puţine biserici. Eu locuiesc în acest cartier, sunt 20 de biserici la 300.000 de credincioşi", ne-a declarat părintele Stoica.
Construirea bisericilor, pe banii credincioşilor
Purtătorul de cuvânt al BOR ne-a mai precizat că 80% din banii necesari construirii bisericilor vin de la credincioşi, nicidecum de la stat sau de la autorităţile locale. "Cele 2.000 de lăcaşuri de cult construite în România după 1990 – unele dintre ele nefinalizate – sunt făcute la dori