Proiectul „Centrele de Incluziune Socială – oportunitatea pentru facilitatea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile” a înregistrat la finalul celor trei ani de derulare 4.210 beneficiari, dintre care 25 la sută şi-au găsit un loc de muncă.
Proiectul s-a desfăşurat în cele opt regiuni de dezvoltare, fiind înfiinţate opt centre de incluziune socială la Buzău, Alba, Bucureşti, Bistriţa – Năsăud, Iaşi, Dolj, Teleorman şi Timiş. Programul a fost organizat de Institutul pentru Politici Sociale, iar grupul-ţintă a vizat toate categoriile de grupuri vulnerabile, însemnând persoane din familii monoparentale, persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie romă, deţinuţi, persoane afectate de boli precum HIV/SIDA/cancer. Prin intermediul programului s-a realizat consilierea psihologică şi formarea profesională, personalizată, în funcţie de nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile. Totodată, proiectul a avut în vedere şi servicii de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele dependente sau cu dizabilităţi, oferite atât de către lucrătorii centrelor, cât şi de asistenţii sociali, 1.440 de persoane beneficiind de servicii de acompaniere.
Centrele de Incluziune Socială au urmărit să îi responsabilizeze pe absolvenţii de cursuri, întrucât foarte puţini îşi cunosc drepturile, dar şi mai puţini, obligaţiile. Majoritatea celor înscrişi provin din mediul rural, astfel 31 la sută au venit din judeţele Alba, Buzău şi Teleorman.
În urma cercetărilor sociologice întreprinse de reprezentanţii IPS, în care au fost chestionaţi peste 400 de înscrişi, rezultatele au relevat că peste 60 la sută din beneficiarii programului au fost femei, iar grupele de vârstă cele mai interesate au fost situate între 35-44 de ani, după acest prag, procentele celor interesaţi diminuându-se simţitor. În ceea ce priveşte identificarea nivelului de studii, au existat şi membr