Marea Britanie ar face "o mare eroare" să nu reflecteze în mod serios la exploatarea gazelor de şist, cu condiţia ca mediul să fie protejat, a declarat joi premierul britanic David Cameron, informează AFP.
"Cred că am face o mare eroare ca naţiune, dacă nu am reflecta cu seriozitate la modalitatea de a încuraja fracturarea hidraulică şi perspectiva tarifelor mai ieftine aici în Marea Britanie", a subliniat primul ministru conservator, în timpul unei deplasări la Darwen, în nordul ţării.
Fracturarea hidraulică, care constă în crearea de fisuri subterane prin injectarea unui amestec de apă, nisip şi produse chimice la o presiune înaltă, pentru eliberarea hidrocarburilor de şist, este considerată poluantă de către ecologişti şi interzisă în Franţa, dar aplicată ca metodă în SUA.
"În Statele Unite, cheltuielile energetice ale companiilor şi tariful la gaze au fost reduse la jumătate. Sunt companii care s-au mutat în Mexic sau în alte părţi şi care revin în SUA", a afirmat David Cameron al cărui guvern a propus recent instituirea unui regim fiscal pentru extracţia de gaze de şist "cel mai generos" din lume, pentru a încuraja dezvoltarea masivă a acestei resurse.
"Anul trecut s-au săpat 100 de puţuri de gaze de şist în toată Uniunea Europeană, faţă de 10.000 în SUA. UE deţine echivalentul a circa două-treimi din rezervele SUA de gaze de şist şi trecem pe lângă o bună oportunitate", a adăugat Cameron, cu şase zile înainte de începerea, la Balcome, în sudul Angliei, a forajelor de exploatare, acţiune care a fost însoţită de manifestaţii ale opozanţilor şi ecologiştilor.
Cameron a dat asigurări că în ţară nu se va face nimic, dacă mediul înconjurător nu va fi protejat. "Nu se pune problema să avem cutremure de pământ sau flăcări ieşind din robinete. Vor exista reguli foarte clare ce vor trebui respectate şi permise,