Un moment delicat în relaţiile SUA-Rusia, iar în umbra deciziei lui Obama de a nu se întâlni cu Putin stau probleme nerezolvate.
Barack Obama va participa, totuşi, la summitul economic al G20 de la St. Petersburg, în 5-6 septembrie. Pretextul invocat de liderii de la Washington pentru a anula întrevederea bilaterală a fost faptul că Rusia a refuzat să-l extrădeze pe Edward Snwoden, fostul colaborator al serviciilor secrete americane, şi i-a oferit, în schimb, azil politic pentru un an. Cel mai probabil Congresul şi opinia publică ar fi fost revoltată dacă Obama ar fi participat la acest summit ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.
Dar decizia Casei Albe trebuie înţeleasă într-un context mai larg şi ea reflectă, de fapt, multiplele probleme care există în relaţiile ruso-americane şi lipsa progreselor în discuţiile legate de scutul antirachetă, de Siria şi de respectarea drepturilor omului în Rusia, spun analiştii. Există, însă, şi subiecte în care Rusia este de ajutor Occidentului - Iranul şi Coreea de Nord şi permisiunea de acces în Afganistan pe teritoriul său.
Obama a petrecut mai mulţi ani tolerând retorica anti-americană a ruşilor, inclusiv hărţuirea diplomaţilor săi şi a proiectelor finanţate de SUA, comentează editorialiştii de la The Economist.
Dezamăgit de "afacerea" Snowden
Cu doar o zi înainte de marele anunţ, Obama se declara doar "dezamăgit" de acordarea azilului lui Snowden şi credea că se poate colabora cu Rusia pe multe alte probleme. Se pare însă că Putin nu vrea discuţii serioase, iar Obama nu vrea să-şi piardă timpul cu probleme minore.
Alţi analişti politici, citaţi de USA Today, au alte păreri. În ciuda economiei slabe a Rusiei, deteriorarea relaţiilor între SUA şi Rusia trebuie evitată pentru că Rusia este vecină cu Europa, Orientul Mijlociu şi China, zone în care poate "distruge" multe sau poate fi de real ajutor,