Un traseu dens, care combină tradiţia cu spiritualitatea şi istoria.
Judeţul Sălaj este o zonă a Transilvaniei, care, pe cât este de frumoasă, pe atât este de necunoscută turismului. Situat la nord de Cluj, într-un ţinut deluros, cu păduri dese şi văi largi, adăpostind nu doar animalele pădurii, ci şi o mulţime de sate şi livezi, acest judeţ este vestit datorită livezilor, în special cele de pruni, din care se face vestita pălincă de Sălaj.
O primă oprire se poate face în satul Zimbor. Este unul dintre cele mai vechi şi mai mari sate din regiune, fiind până la primul război mondial, reşedinţa conţilor Zsombory. Actuala comună, împreună cu încă câteva sate, făceau parte din domeniul nobiliar al familiei. Este un sat tipic transilvănean, în el convieţuind de-a lungul secolelor români, maghiari şi evrei. Astăzi, majoritatea populaţiei locale se ocupă cu agricultura, în special cu producerea vestitei pălinci. De la oamenii locului puteţi afla cum se face această băutură specială. De asemenea, nu refuzaţi o invitaţie de a lua prânzul cu o familie din localitate. De pe masă nu vor lipsi produsele tradiţionale şi deja celebra pălincă - atenţie, nu spuneţi pAlincă, aşa cum e trecut în DEX, ci pĂlincă, aşa cum spun ardelenii, deoarece altfel oamenii vor ridica din sprâncene.
Ca să ajungeţi să luaţi masa cu un localnic din Zimbor şi să-i cunoaşteţi curtea şi casa şi felul ancestral de a fi nu este însă un lucru aşa de simplu, dacă nu ai cunoştinţe prin partea locului. Aşa că vă sfătuim să vă adresaţi în acest scop unei agenţii turistice care intermediază astfel de „întâlniri de gradul III".
După o masă copioasă, un tur al satului vă va dezvălui secretele perenităţii satului transilvan: bisericile - cea reformată din secolul 13 şi cea ortodoxă din secolul 18 - şi cazanul de ţuică :).
Excursia continuă cu cu una dintre cele mai vechi aşezări monaha