Președintele Societății Naționale de Gestionare a Transportului Feroviar (ADIF), precum și cel al RENFE, operatorul feroviar proprietar al garniturii de tren implicate în accidentul din Santiago de Compostela, s-au prezentat joi în Comisia de Anchetă a Congresului Deputaților, pentru a da detalii despre cauzele acestei tragedii, precum și despre măsurile care se iau pentru a îmbunătăți siguranța feroviară.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
În același context, vineri, în plenul Parlamentului spaniol se va prezenta ministrul Dezvoltării, Ana Pastor, pentru a da explicații cu privire la accidentul de acum două săptămâni, în urma căruia au murit 79 de persoane, 150 au fost rănite, iar cinci se află în continuare în stare critică.
Au trecut mai bine de două săptămâni de la accidentul din Santiago de Compostela și încă nu au fost clarificate cauzele care au dus la producerea acestei tragedii. Există fel de fel de supoziții, care în momentul de față, în lipsa unor concluzii oficiale, nu fac decât să politizeze problema, acuzând sau disculpând responsabilii din transportul feroviar. O mare parte a autorităților încearcă să acrediteze ideea că totul a fost în ordine și că vina aparține în exclusivitate mecanicului, iar o altă mare parte a presei continuă să pună întrebări care sugerează deficitul de securitate în transportul acestui traseu care leagă Ourense de Santiago de Compostela.
Certitudinile
Ceea ce este clar până în acest moment este că accidentul s-a produs în urma unui exces de viteză, trenul intrând în curba unde a deraiat, limitată la 80 de km/h, cu 179 km/h, conform datelor furnizate ulterior de cutia neagră a cabinei de pilotaj.
Trenul venea după un tronson în linie dreaptă de peste 40 de km cu o viteză constantă de aproape 200 km/h și ar fi trebuit să frâneze în ultimii 4 km anteriori curbei, distan