Dacă în Occident mustaţa este pe cale de dispariţie, în Turcia şi Orientul Mijlociu este un „accesoriu“ foarte popular . Mai mult, bărbaţii „mai puţin înzestraţi “ din această parte a lumii nu ezită să recurgă la chirurgia estetică şi la implanturi.
Dr . Selahattin Tulunay s-a adaptat rapid la cerea pieţei şi este unul dintre specialiştii căutaţi pentru implantul de păr.„Se împlinec trei ani de când tot fac implanturi de mustaţă“, spune doctrul turc. El povesteşte cum mulţi oameni au venit la el şi i-au spus că au peste 40 de ani, conduc companii mari şi nu sunt luaţi în serios pentru că nu au o mustaţă stufoasă.
Până la treizeci de ani, Engin Koç a fost mult timp disperat de faţa sa spână. În urmă cu şase luni s-a hotărât să facă ceva şi a mers la medic. „Am vrut să arăt ca vechii turci, ca otomanii şi de aceea am recurs la implant“, spune el cu mândrie, subliniind că „mustaţa este un simbol al bărbăţiei la turci“. Timp de decenii, mustaţa era o chestiune foarte serioasă în Turcia. O zicală spune că „un om fără o mustaţă este ca o casă fără balcon“. O mustaţă ca a premierului Recep Tayyip Erdogan poartă mai ales conservatorii.
Chiar dacă turcii din marile oraşe au îmbrăţişat moda occidentală şi se rad, clinicile de chirurgie estetică specializate în implanturi de păr nu duc lipsă de clienţi pentru că sunt căutate de bărbaţi şi din ţări arabe sau din republicile turcofone din Asia Centrală care vin până la Istanbul pentru o mustaţă. „Serialele de televiziune turceşti care se difuzează în lumea arabă au o mare influenţă“, spune doctor Tulunay.
Îi văd pe actorii noştri, iar clienţii noştri vin şi ne cer bărbi şi mustăţi ca ale acestora. În Istanbul există 250 de clinici şi cabinete care fac astefel de intervenţii. Multe au parteneriate cu agenţiile de turism şi aceste includ în pachetele lor turistice şi „implantul de mustaţ