La Constanţa a început miercuri, 7 august, Festivalul internaţional de haiku-haiga, la care participă oaspeţi din 7 ţări: Canada, Bulgaria, Franţa, Serbia, Rusia, Ungaria, Noua Zeelandă, dar şi din România.
Societatea de Haiku din Constanţa organizează în perioada 7-11 august, împreună cu Fundaţia Brătianu, Societatea Română de Haiku din Bucureşti şi Universitatea Ovidius Festivalul International de haiku-haiga, Ediţia a VII-a. Tema festivalului este Haiku–haiga contemporan în România şi în străinătate.
La eveniment vor participa oaspeţi din 7 ţări: Canada, Bulgaria, Franţa, Serbia, Rusia, Ungaria, Noua Zeelandă, dar şi din România. „Evenimentul este unul care aduce cinste oraşului nostru, aşa că nu am putut sta deoparte. O să facem orice ne stă în putinţă pentru a dinamiza activitatea culturală din oraşul nostrum“, spun organizatorii.
În cadrul Festivalului Internaţional de haiku-haiga vor avea loc: comunicări, dezbateri, ateliere de haiku-haiga, prezentare şi lansare de carte, expoziţii de foto-haiku şi de haiga, momente artistice deosebite, excursii la muzeele din zonă şi din întregul oraş. Haiku este o poezie japoneză, cu trei versuri fără rimă, cu trimitere la natură. Haiga este desenul care însoţeşte un haiku.
Iată programul:
JOI, 8 AUGUST
UNIVERSITATEA „SPIRU HARET”, Centrul Constanţa, str. Unirii nr 32-34, sala 104, et. I
HAIKU-HAIGA CONTEMPORAN - ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN STRĂINĂTATE
9.00 - Comunicări /Conferinţe: 10-15 '
- Am reuşit să simţim ca un japonez? prezintă Irina I.Kogan, din Samara (Rusia)
- Hôsai et Santoka, haijini novatori, prezintă Daniel Py (Franţa)
- Istoria haikuului din Bulgaria, prezintă Ludmila Balabanova (Bulgaria)
- Haiku în Noua Zeelanda, prezintă Mr.Doc Drumheller (Noua Zeelandă)
- Poezia haiku în Ungaria, prezintă Judit Vihar (Budapesta)