Dacă în Capitală ieftinirile depăşesc procentul de 60%, la noi scăderea nu se este nici de 30%
Pe parcursul celor cinci ani de criză, judeţele din întreaga ţară au fost puternic afectate în aproape toate domeniile economice. Sectorul imobiliar este unul dintre cele unde situaţia financiară dificilă şi-a pus puternic amprenta, preţul locuinţelor având de suferit şi consemnând scăderi chiar şi de peste 50 la sută.
Nu este însă şi cazul judeţului nostru deoarece, cu toată criza, proprietarii au ţinut la preţurile apartamentelor. Astfel că, deşi Buzăul nu se poate lăuda cu zone extraordinare, cartiere foarte curate sau blocuri izolate şi vopsite, se poate spune că este fruntaş în topul scumpirilor. Şi, pe măsură ce în Bucureşti se poate vorbi de ieftiniri de 63 la sută, la Buzău procentul scăderilor nu depăşeşte 28 la sută în cinci ani. Potrivit unei analize a companiei de consultanţă şi evaluare Darian, în intervalul 2008 – 2013, preţul apartamentelor a scăzut destul de puţin la Buzău, fapt pentru care acesta este al doilea la nivel naţional, după oraşul Deva (scăderi de 30 la sută) în topul celor mai mici ieftiniri.
Astfel că, în primul semestru din acest an, în judeţul Buzău, pentru apartamentele vechi, preţul unui metru pătrat era de 778 de euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, costul a scăzut cu doar 19 euro (2,4 la sută), în condiţiile în care în primele şase luni din 2012 proprietarii buzoieni solicitau 797 euro/metru pătrat. De altfel, preţul solicitat pe metru pătrat în perioada ianuarie – iunie 2013, de 778 euro, plasează Buzăul pe locul nouă la nivel naţional, în condiţiile în care valori mai mari sunt cerute de proprietari din zone foarte dezvoltate precum Bucureşti (959 euro/mp), Cluj-Napoca (956 euro/mp), Timişoara (865 euro/mp) sau Constanţa (837 euro/mp).
Pe lângă Bucureşti, cele mai mari scăderi de preţ la