Salariul mediu net al unui angajat în agricultură nu depăşeşte în România 250 de euro. Ca urmare, tot mai mulţi români se orientează spre ţări care oferă chiar şi 1.800 de euro pe lună. Competiţia este strânsă – doar în 2012 s-au înscris 52.044 de români pentru cele 8.138 de oferte de muncă în agricultură în străinătate.
Cel mai mare salariu în agricultura românească este de maxim 4.000 euro, pentru o poziţie de director, judeţele în care remuneraţiile au cele mai ridicate valori fiind Timiş, Alba, Sibiu, Vâlcea şi Galaţi. La polul opus, cele mai mici salarii se regăsesc în judeţe precum Harghita şi Covasna, unde angajatorii oferă aproximativ 900 de lei net.
În aceste condiţii mulţi români se reorientează spre ţări din Europa în care salariile pot ajunge şi la 1.800 de euro. Printre statele care oferă cele mai bune salarii în agricultură se numără Franţa, Germania, Italia, Spania şi Danemarca, acestea oferind cetăţenilor români locuri de muncă pe piaţa agriculturii cu salarii pornind de la 600 euro până la 1.800 euro. Salariile depind în funcţie de ţară şi gradul de calificare al muncitorilor.
Spre exemplu, pentru un post de culegător de fructe, în Cehia, salariul oferit este cuprins între 500 şi 800 de euro lunar, cazarea fiind asigurată de angajator.
De asemenea, pentru un post de tractorist în Germania un român poate câştiga între 1.000 şi 1.300 de euro pe lună, cazarea, masa şi transportul fiind asigurate de către angajator.
Pe de altă parte, pentru un post de internship în Statele Unite, în domeniile agricultură, horticul-tură, zootehnie, peisagistică, biotehnologie, agromontanologie, silvicultură, piscicultură, agro-tu-rism, salariul oferit este cuprins între 7 şi 13 dolari pe oră.
Potrivit informaţiilor furnizate de ANOFM, agricultura este al treilea cel mai popular domeniu de activitate pentru românii care îşi caută un loc