În vreme ce domnul prim-ministru se afla în vacanţă, la Miami, după cum ni se spune, în ţară s-au întâmplat trei lucruri de o importanţă relativ redusă: Domnul Şova a pierdut contractul guvernului Năstase cu Bechtel, privatizarea CFR Marfă a fost aruncată în sarcina CSAT şi, dacă nu aţi aflat, cresc taxele şi impozitele.
Domnul ministru Liviu Voinea, acest Paul Krugman al României – şi nu spunem asta ca un elogiu, ci dimpotrivă – are o idee fixă: Cheltuieli bugetare mari şi impozite pe măsură de mari întru gloria crezului keynesian, care a funcţionat atât de bine în America în ultimii ani încât Barack Obama riscă să bată recordul de impopularitate al lui George W. Bush cu mult înainte de încheierea celui de-al doilea mandat. Ca să vorbim de „hope and change”... Deci, domnul Voinea inventează taxe şi impozite. Mai întâi, a fost taxa pe piscine, care nu a prea mers, acum este taxa pe nevastă, şi taxa pe chirii. Domnul Voinea este însă de acord să scadă TVA-ul la pâine, pentru „reducerea evaziunii fiscale”. Acum, ştiţi jocul acela despre cum să ajungi de la un cuvânt la altul din cinci conexiuni? Să vedem: Pâine-Grâu-Agricultură-Daniel Constantin-Dan Voiculescu.
Dar să nu ne pierdem în sugestii conspiraţioniste. Ideea este că nici măcar domnul Voinea nu a înghiţit povestea cu reducerea evaziunii devreme ce a estimat pierderile la buget la 100 de milioane de lei. Dacă în urma reducerii TVA la pâine de la 24% la 9% s-ar reduce evaziunea, atunci logic ar fi ca veniturile la buget să crească, nu să scadă, aşa cum au crescut atunci când a fost introdusă cota unică de 16%. Dar nimeni din guvernul României nu crede că evaziunea va scădea şi, ca atare, şi că preţurile la pâine vor scădea, pentru că dacă tot faci evaziune şi nu plăteşti impozite, n-ai de unde să scazi. Deci ieşi pe pierdere. Şi oricum, şefa misiunii FMI, Andrea Schaechter a apucat să declare că es