În laboratorul Universităţii Tehnice a fost creat primul os zigomatic din pulbere de titan implantat în lume, cu o maşină de topire cu laser şi un program informatic de 17.000 de euro.
Inginerii clujeni de la catedra de Tehnologia Construcţiei de Maşini (TCM) din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) realizează, în premieră în România, implanturi personalizate. Protezele personalizate sunt făcute din materiale bioactive, fiind gândite în funcţie de caracteristicile fiecărui individ. Implanturile sunt realizate în baza unor granturi de cercetare. Pentru le a crea, cercetătorii clujeni folosesc un software special de 17.000 de euro şi o imprimantă 3D achiziţionată cu o jumătate de milion de euro.
"Fabricarea unui implant începe cu o tomografie asistată de calculator. Urmează procesarea imaginii medicale, pentru asta noi folosim un software specializat, Mimics, dezvoltat de o firmă din Belgia. Nu e ieftin deloc, costă 17.000 de euro, dar face legătura dintre lumea medicală şi cea inginerească. Toate tomografele asistate de calculator exportă imaginile într-un format special de tip Daikon, nu în cod ASCII. Toate maşinile cu comandă numerică pot fi comandate numai utilizând cod ASCII şi de aceea e nevoie de un astfel de soft special care face legătura între cele două domenii" a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Nicolae Bâlc, şeful catedrei TCM.
Primele colaborări între specialiştii UTCN şi chirurgi privind aplicaţiile medicale s-au derulat în 1998 şi au debutat la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială (CCMF) din Cluj, prin cranioplastii. După 15 ani, la TCM s-a realizat primul os zigomatic personalizat din titan din lume. Operaţia a fost realizată cu succes în aprilie. Osul zigomatic a fost realizat în trei variante la UTCN, printr-o procedură de topire selectivă cu laser. "Varianta cu densitate 100% s-a dovedit a fi prea greu pentru a fi imp