Peter Hurley a ajuns în România în urmă cu aproape 20 de ani şi s-a îndrăgostit de satul românesc, astfel că, an de an, conduce străini şi români pe "Lungul Drum către Cimitirul Vesel de la Săpânţa".
1 /.
Anul acesta, evenimentul Roots Revival Romania, proiectul coordonat de irlandezul Peter Hurley, marchează o nouă premieră: şapte tineri muzicieni din şapte ţări se întâlnesc pentru prima dată în România şi petrec împreună şapte zile în Maramureş. Aceştia au venit din Turcia, Iran, Moldova, Armenia, România, Irlanda, Liban şi vor colinda satele maramureşene în căutarea tradiţiilor şi a ritualurilor care inspiră muzica tradiţională.
Experienţele trăite în satele din Maramureş, fie că e vorba de sărbătorile locale, întâlniri cu meşteri populari, munca ţăranilor la câmp, toate vor fi transpuse în muzică. "Rezultatul" muncii lor va fi prezentat în cadrul unui concert experimental, care va fi prezentat în premieră la Săpânţa, pe 16 august. Câteva zile mai târziu, pe 19 august, şi bucureştenii se vor putea bucura de acest concert experimental, care va avea loc la Sala Radio.
"Vrem să demonstrăm că tradiţiile voastre vii pot fi o sursă de inspiraţie foarte puternică pentru un grup de tineri muzicieni respectaţi", arată Peter Hurley, coordonatorul proiectului Roots Revival Romania.
Un prim pas pe "Lungul Drum către Cimitirul Vesel de la Săpânţa" va fi făcut mâine, în cadrul unui atelier, creat special de artistul Grigore Leșe, la Muzeul Satului.
"Voci din Cimitirul Vesel"
Ideea de a aduce tineri din alte ţări în satele din Maramureş a apărut după ce muzicienii participanţi la ediţiile anterioare ale festivalului intercultural de tradiţii maramureşene "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel", proiect derulat la Săpânţa din 2010, de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, au uimit audienţa cu improvizaţiile l