În loc să eficientizeze companiile de stat, Guvernul le curăţă de datorii, dar pregăteşte biruri tot mai mari pentru micii contribuabili, şi aşa-sufocaţi de scumpirile în lanţ la energie, servicii şi alimente. Sursa: ARHIVA EVZ
La finalul lunii iunie 2013, ANAF a publicat lista datornicilor la bugetul de stat împotriva căroa s-a început procedura de executare silită. Pe lista companiilor se regăsesc numeroase societăţi aflate în patrimonial statului, dar şi firme private. În rândul companiilor de stat se remarcă ştergerea datoriilor de care au beneficiat CFR Marfă, companie aflată în curs de privatizare, şi CFR SA. Alte companii din sectorul feroviar, Telecomunicaţii CFR, Reparaţii Locomotive CFR Braşov sau Întreţinere Mecanizată CFR, au rămas pe lista ruşinii. Adunate, debitele acestor companii se ridică la peste 726 de milioane de lei.
Dacă adăugăm la această sumă şi restanţele companiilor de stat din energie şi transport public, fie că acestea sunt în patrimonial unor ministere sau ale autorităţilor locale, ajungem la o valoare a debitelor restante de peste 1 miliard de lei, sumă echivalentă cu contribuţiile sociale plătite lunar de peste 2,733 de milioane de contribuabili, care primesc salariul mediu.
La un salariu mediu brut de 2.219 lei, cât a fost cel calculate de INS pe luna iunie, un salariat plăteşte contribuţii sociale (pensie, sănătate şi şomaj) în sumă de peste 366 de lei.
În schimb, statul vrea să impună biruri mai mari pe veniturile din chirii, drepturi de autor şi pe încasările PFA-urilor.
Lista ruşinii
Firmele cu cele mai mari datorii la bugetul de stat, la finalul primului semestru din 2013, sunt Galaxy Tobacco, European Food şi Poşta Română, Electrocentrale Bucureşti şi Rompetrol Downstream.
În rândul companiilor de stat cu datorii, cap de afiş este Poşta Română