Specialiştii avertizează că, chiar dacă nu vrei să renunți la bronzul natural, este important să cunoşti „efectele soarelui asupra pielii tale, care se cumulează constant la fiecare expunere neprotejată la radiațiile UVA şi UVB”.
Expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete poate avea efecte catastrofale.
Pe primul loc se află îmbătrânirea prematură a pielii. Expunerea la soare timp de ani de zile reduce grosimea straturilor superficiale ale pielii. În același timp, pielea este mai puţin hidratată deoarece reţine mai greu umezeala.
Cel mai des
Pentru a se apăra împotriva radiațiilor dăunătoare, pielea produce mai multă melanină, iar capacitatea de apărare scade în timp. În afară de petele maronii care pot apărea datorită expunerii prelungite la soare, pot apărea şi pete deschise la culoare pe piele. Pe termen mediu şi lung, soarele contribuie la pierderea elasticităţii pielii şi chiar la apariţia unor zone de piele mai groasă.
În lipsa protecţiei adecvate împotriva radiațiilor UVA şi UVB, pielea poate prezenta şi pete roşiatice. Aceste pete, care apar cel mai des în grupuri, cresc riscul de apariţie al cancerului de piele cu 10-15%.
Mai vizibile
Pereţii vaselor sanguine se subţiază în timp odată cu expunerea la radiațiile ultraviolete. Pot deveni mai vizibile, dar cel mai neplăcut efect al acestei probleme este apariţia mai rapidă a vânătăilor. În plus, toate cele 3 tipuri de cancer de piele, melanomul malign, carcinomul bazocelular şi carcinomul spinocelular, au un risc mai crescut de apariţie atunci când pielea este expusă prelungit la soare fără protecţia necesară. Melanomul are riscul cel mai ridicat de metastază, dar toate cancerele de piele sunt periculoase şi expunerea la radiaţiile ultraviolete fără protecţia SPF adecvată creşte riscul dezvoltării lor.