Neglijată până de curând, ventilarea corectă a bucătăriilor a devenit astazi o necesitate. Pentru identificarea celor mai bune soluţii ne-am adresat unui specialist reputat în domeniul ventilării, dr. Ing. Teodor Teretean.
În timpul preparării mâncărurilor se produc poluanţi: aerolsoli (microparticule uşoare purtate de curenţii de aer prin locuinţa noastră) şi vapori graşi produşi fie de fierberea grăsimilor, fie de folosirea acestora la prăjeli.
Reamintim şi existenţa unui alt tip de aerosoli, fumul de ţigară. Un singur fum de ţigară, tras în piept şi expirat într-o încăpere, conţine aerosoli care “dispar” de la sine în doar...14 ore.
Cum şi cât ventilăm
Ventilarea se face cu hote de bucătărie, amplasate deasupra maşinilor de gătit, care permit evacuarea aerului viciat direct afară. Există o regulă ideală în privinţa alegerii mărimii fizice a unei hote: atât lungimea, cât şi lăţimea acesteia trebuie să depăşească cu 10 – 15 cm marginile maşinii de gătit deasupra căruia se aşază.
Folosind o hotă, drumul de la locul de producere a poluanţilor până la gura de captare (pentru evacuare) este minim, iar pe acest drum poluanţii nu au pe ce să se depună. Aşezarea la perete a hotei micşorează influenţa curenţilor de aer orizontali la nivelul plitei, curenţi care deviază drumul poluanţilor spre hotă.
De exemplu, în cazul unei hote de 1 x 0,6 m, ampasată la perete, debitul de aer necesar pentru a fi evacuat este mai mic cu cca. 50% faţă de amplasarea aceleiaşi hote în mijlocul bucătăriei.
Ventilarea trebuie făcută cât mai economic, dar eficient. Este bine de luat în considerare două aspecte: mărimea aragazului şi mărimea bucătăriei. Nu tot ce se ridică din… cuptoare, cratiţe sau tigăi poate fi captat de hotă pe loc şi evacuate afară.
De exemplu, la ridicarea capacului de pe o tigaie, se ridică brusc o cantitate de vapori plus aeroso