Conform unui proiect de lege pilot, medicii vor putea să îşi deschidă cabinete private şi să dea consultaţii pe bani, în acelaşi spital de stat în care lucrează, dar după orele de program. Spitalul Judeţean Braşov ar putea intra în programul pilot în care vor fi incluse 12 unităţi sanitare din ţară, unde va fi implementat noul sistem, după cum a precizat senatorul braşovean, dr. Marius Neculoiu.
Cine are de câştigat?!
Acesta este de părere că aspectul esenţial în vederea implementării unei reforme structurale în sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază, iar de la acesta derivă şi salarizarea personalului medical, asigurările private de sănătate, dar şi legea malpraxisului. „Ministerul Sănătăţii vrea să crească salariile personalului medical în funcţie de performanţe, astfel ca medicii să fie stimulaţi să rămână în ţară, dar şi să intre mai mulţi bani în spitalele de stat. Prin acest proiect de lege care va funcţiona pilot în 12 unităţi sanitare din ţară, medicii vor putea lucra normă întreagă la stat, iar apoi, tot în cadrul spitalului, vor putea oferi şi servicii private contra cost, după program. Acest lucru se leagă de pachetul de bază, fiindcă bolile care nu sunt incluse vor putea fi tratate la privat, dar în acelaşi spital. Din ce se încasează la privat 10% va reveni spitalului, 60% medicului sau echipei şi 30% personalului auxiliar, astfel încât toată lumea va avea de câştigat”, a explicat dr. Neculoiu.
Scopul declarat: oprirea exodului medicilor şi descurajarea şpăgii
Scopul acestui proiect este scoaterea medicului din statutul de bugetar, pentru a-i oferi mai multe variante de lucru. Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege. Pentru asta fiecare spital ar trebui să pună la dispoz