Papagalii Ara stacojii sunt apreciaţi pentru frumuseţea penelor şi personalitatea lor. Păsări vioaie şi inteligente, sunt uşor de dresat, devenind astfel preferatele persoanelor care-şi doresc o pasăre care învaţă cu rapiditate jocuri şi trucuri.
Trebuie să ştiţi că uneori sunt greu de suportat pentru că sunt de-a dreptul gălăgioşi. Alteori sunt distructivi sau chiar agresivi (dacă sunt provocaţi). Deşi sunt exemplare care „vorbesc", marea majoritatea a papagalilor Ara stacojii au o capacitate limitată de a imita.
Ştiaţi că...
... sunt printre cei mai mari papagali (80-95 cm şi circa 1 kg), au o coadă care, de cele mai multe ori este la fel de lungă ca şi corpul şi ciocul este mare şi puternic?
Papagalii Ara au un colorit roşu aprins, cu pete galbene pe aripi şi pete albastre închis pe penele implicate în zbor. Se deosebesc de papagalii Ara cu aripi verzi prin mărime (aceştia din urmă fiind mai mari), pe baza culorii penelor de la suprafaţa aripilor (penele mici ce acoperă o anumită zonă a păsării) şi prin lipsa penelor faciale. Pielea facială dezgolită este albă şi nu prezintă şiruri de pene. Coada este lungă şi conică. Penele de sub coadă şi de pe târtiţă sunt albastre.
La păsările tinere irisul este închis la culoare. Culoarea acestuia se schimbă în timp: de la negru la cenuşiu, apoi la alb şi galben (în funcţie de culoarea irisului se poate estima vârsta păsării).
În sălbăticie
Ara roşii sau Ara macao sunt păsări răspândite în aproape tot bazinul amazonian şi în America de Sud tropicală. Ara stacojii din zona Americii de Sud au aripile galbene cu vârfurile verzi, dar cele mai spectaculoase exemplare se găsesc în Nicaragua (specialiştii spun că ar fi vorba de o subspecie a speciei Ara macao) în penajul lor regăsindu-se foarte puţin verde sau deloc.
Această specie de papagali Ara populează pădurile tropicale situa