La o lună de zile, după prima întâlnire cu conaţionali din Republica Moldova, apărători inteligenţi ai istoriei reale, am avut şansa unui nou dialog, peste munţi, în acelaşi loc, la Bran, cu ocazia ediţiei secunde a unei şcoli de vară marcată de speranţa, robustă, a deloc îndepărtatei reunificări a celor două state româneşti.
Şi de data aceasta, Platforma Civică Acţiunea 2012, condusă de calmul, optimistul şi tenacele compatriot Lulea Marius Dorin, a avut rolul principal în organizarea, la nivel de detaliu, a ediţiei a II-a a şcolii de vară „Implicări trecute şi viitoare ale educaţiei în predarea-învăţarea conţinuturilor de realitate naţională”, din cadrul programului “Istoria de lângă noi.”
O reuniune spirituală marcată de încredere reciprocă. Şi bun simţ.
Pentru cei convinşi că în viaţă nimic nu este întâmplător, contează şi faptul că şcoala de vară menţionată s-a desfăşurat la pensiunea ,,Brandeberg”, a fraţilor Ovidiu şi Bogdan Pascu. Un hotel nou, modern, făcut după modelul edificiilor cu destinaţie similară, din Bavaria, cel mai prosper şi bogat land al Germaniei reunificate.
După cum mi-a precizat Cristina Zelinschi, de la Platforma Civică Acţiunea 2012, 26 de cadre didactice, din cel de-Al Doilea Stat Românesc, au participat la brainstormingul din ,,Brandeberg”.
Pentru că am avut şansa de a fi ore bune alături de aceşti minunaţi conaţionali, de peste Prut şi de peste Nistru, am onoarea de a îi prezenta, tocmai pentru demnitatea cu care şi-au asumat identitatea de azi şi speranţele exprimate pentru mai binele comunităţii românilor în graniţele istorice: Ababii Rodica - Gimnaziul „Vasile Coroban", r. Glodeni, s.Camenca; Balan Vera – Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă”, Ialoveni; Beliman Veronica - Liceul Teoretic Zimbreni, r. Ialoveni, s. Zimbreni, Călin Maria - Liceul Teoretic Sculeni, r. Ungheni, s. Sculeni; Cărăuşu Pavel - Liceul