In primele patru luni ale anului, Romania a importat 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste sapte ori mai mare decat exporturile realizate in aceeasi perioada, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), transmise de econtext.ro
Valoarea importurilor a depasit 61,2 milioane de euro, in primele patru luni din acest an, fata de cele 9,8 milioane de euro incasate din exporturi.
Importurile de carne de porc au provenit cu precadere din tarile UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.
Comparativ cu aceeasi perioada din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro.
Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana din cauza evolutiei pestei porcine clasice, insa incepand cu 2014 acestea ar putea fi ridicate in totalitate, pe intreg teritoriul Romaniei, atat pentru comercializarea porcilor vii cat si pentru carne de porc.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. In acel an, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro.
In primele patru luni ale anului, Romania a importat 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste sapte ori mai mare decat exporturile realizate in aceeasi perioada, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor ministerului Agriculturii si Dezvoltar