De când certificatul de performanţă energetică este obligatoriu la încheierea unor contracte precum vânzarea, cumpărarea şi închirierea imobilelor, numărul craiovenilor care apelează la auditorii energetici este mult mai mare. De voie, de nevoie, proprietarii îşi fac certificatul energetic al imobilului pe care vor să-l vândă sau să-l închirieze. „A crescut foarte mult procentul celor care apelează la un auditor energetic, oamenii se mişcă, vând, cumpără, închiriază. În doi ani am făcut 20 de certificate şi acum, în mai puţin de o lună, am făcut zece certificate. Iar în Craiova sunt 20 de auditori energetici. Certificatul energetic este obligatoriu şi la recepţia caselor noi. Oamenii sunt nedumeriţi, unii nu ştiu de ce trebuie să facă acest lucru. Am făcut cartea verde şi unor imobile la ţară, construite din pământ. Trendul este să se cumpere imobile în mediul rural. Persoana respectivă îl demola, dar pentru că încheiase un contract de vânzare-cumpărare era obligat să facă auditul. Apartamentele anvelopate au pierderi foarte mici de energie. La finalul certificatului, noi le facem şi recomandările care să-i ajute pe proprietari să reducă consumul de energie“, a explicat Ştefan Ilie, auditor energetic.
Specialiştii în domeniu preconizează că numărul proprietarilor care vor solicita întocmirea unui certificat energetic pentru locuinţele lor va creşte vertiginos începând cu următoarea lună. Motivul, mulţi închiriază, odată cu începerea anului şcolar, apoi trece perioada concediilor şi tranzacţiile intră pe un trend ascedent.
Stabilirea consumului de energie se face după anumite grile care vizează încălzirea, apa caldă de consum, iluminatul, climatizarea şi ventilarea mecanică, la final auditorul energetic stabileşte notarea energetică după care imobilul este clasat într-o clasă energetică de la A la G.
Grilă pierderi încălzire
Un imobil care în