PIB-ul in Romania a avut oscilatii majore in ultimii ani similare oscilatiilor amortizate din fizica e.g. cresteri de peste 7% pe an, scaderi de 7% urmate de oscilatii mai mici si stagnare economica.
Politica monetara si de credit influenteaza pe termen scurt si mediu cresterea/descresterea economiei reale precum si potentialul de crestere al economiei.
Din aceasta perspectiva sunt “normale” scuzele la d. Isarescu si cautarea vinei exclusiv la factori externi.
In realitate volatilitatea macroeconomica din Romania ultimilor ani si derapajele economice au fost potentate si de nenumarate ori provocate de politica monetara si de credit a BNR, botezata de d. Isarescu drept “neortodoxa”.
Daca nu ar fi fost neortodoxa politica BNR, Romania, tara cu potential de crestere in jurul a 4% pe an, nu ar fi acumulat asemenea dezechilibre si mai mult nu ar fi avut perioade de recesiune adanca in ultimii ani.
Romania condusa corect ar fi avut o crestere cu volatilitate redusa in jurul ritmului de crestere economica reala potentiala de 4% pe an, abordare care ar fi eliminat acumularea de tensiuni si nevoia de atragere a FMI-ului in discutii.
Deciziile de politica monetara si de credit inoportune sunt usor de inteles indiferent de pregatirea economica iar slang-ul d. Isarescu doar incearca sa ascunda flagrantele greseli.
Spre exemplificare as da citeva exemple de decizii de politica monetara si de credit, hyper prociclice (adica care au amplificat volatilitatea naturala a PIB-ului deparatand-o de la potential si care au afectat potentialul de crestere reala a economiei), sparte pe 3 parti : crestere, contractie, stagnare.
Cum a exagerat BNR cresterea economica si amplificarea dezechilibrelor:
- a lasat cursul in 3,1, departe de cursul de echilibru, ceea ce a reprezentat o supra-apreciere cu efecte asupra exportatorilor, deficitului de