Scris de Cristian Horgoș - Rockul orădean de suflet s-a pus în slujba păcii, comemorând a 19-a oară ororile de război gen Hiroshima.
Pentru nobila abnegaţie cu care a adus concertul pacifist „Hiroshima” până dincolo de majorat, Florian Chelu ar merita cu prisosinţă numele de scenă „Madeva Hiro”. Caz în care ediţia 2014 (a 20-a) ar putea începe, eventual, cu melodia „We are the Heroes” de la Eurovision 2012. Cert e că sufletistul cantautor a fost principalul erou al concertului ce a atras marţi seară peste două sute de oameni în curtea Palatului Episcopiei Romano-Catolice. Florian Chelu a organizat, a cântat, a prezentat, a mulţumit, a amintit, a umplut inspirat momentele acordării instrumentelor şi, vrând-nevrând, a purtat steagul alb al pletelor sale prin preajma celorlalte drapele arborate: al Japoniei, al Oradiei şi al oraşului Hiroshima (trei dungi albe pe fundal verde).În spirit Beatles
După o introducere în atmosferă semnată de tinerii rockeri de la Blue Strings şi de trioul B – B.O.P., artizanul concertului a observat că sărbătoarea „Schimbării la Faţă” (6 august) a coincis cu schimbarea la faţă a muzicii rock, în 1965, când Beatles lansau superba „I believe in Yesterday”, compusă de Paul McCartney. În faţa orădenilor, piesa a fost interpetată de orădeanul Sergiu Nica, în acompaniament de cvartet de coarde. În aceiaşi formulă a urmat piesa Beatles „Imagine all the people”, un adevărat imn al păcii.
Publicul a avut parte însă şi de muzică autohtonă. Iuliana Chelu a cântat o colindă de cătănie. Alexandrina Chelu a interpretat un sonet scris de Ana Blandiana, fiind acompaniată de flautistul Mircia Covaci şi de tatăl ei la chitară. Marian Filip a venit cu melodii rustice. Inedit a fost şi cântecul rusesc al actorului Andrian Locovei, iar un alt actor orădean care şi-a vădit talentele vocale a fost Emil Sauciuc.
Nota de internaţionalism a fost c