Luna sacră a Ramadanului s-a încheiat miercuri pentru majoritatea musulmanilor, după 29 de zile de post, de joi începând sărbătoarea Eid al Fitr, care durează trei zile.
Autorităţile din Egipt, Qatar, Arabia Saudită, Kuweit, EAU, Siria şi Iordania au anunţat oficial că prima zi a sărbătorii Eid al Fitr este joi, conform datelor astronomice, în timp ce în alte state, precum Libanul sau Irakul, Ramadanul s-a încheiat pentru suniţi, dar unele grupuri şiite au ales să-l prelungească cu o zi, transmite Agerpres.
În timpul Ramadanului, credincioşii musulmani, cu excepţia femeilor însărcinate, călătorilor, bolnavilor şi copiilor, nu au voie să mănânce, să bea, să fumeze sau să întreţină relaţii sexuale din zorii zilei până la apusul Soarelui. Caracterul sacru al Ramadanului, unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi care acoperă a noua lună a calendarului islamic, este conferit de credinţa potrivit căreia în această lună profetul Mahomed a primit revelaţia Coranului. Ramadanul este urmat de sărbătoarea Eid al Fitr, care durează trei zile şi începe cu o rugăciune colectivă în faţa moscheilor, întrucât acestea nu sunt suficient de încăpătoare pentru a primi toţi credincioşii. Această sărbătoare mai este şi un prilej pentru meditaţie, iertare, acte de generozitate şi vizite familiale.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis joi, 8 august a.c., un mesaj comunităţii musulmane din România cu prilejul sărbătorii care marchează încheierea lunii Ramadanului.
„La încheierea lunii Ramadanului, doresc să transmit tuturor reprezentanţilor comunităţii musulmane din România gândurile mele cele mai bune însoţite de sincere urări de bucurie şi prosperitate. Sărbătoarea tradiţională de Bairam, care marchează încheierea acestei perioade cu semnificaţii adânci pentru spiritualitatea musulmană, este un prilej de bucurie în familie şi comunitate şi, î