Preşedintele american Barack Obama a decis, miercuri, să anuleze summitul cu omologul său rus Vladimir Putin prevăzut la începutul lunii septembrie, la Moscova, o decizie spectaculoasă justificată de Casa Albă prin lipsa de „progrese“ în relaţiile ruso-americane.
În plus, „decizia dezamăgitoare a Rusiei de a-i acorda azil temporar lui Edward Snowden a fost, de asemenea, un element pe care l-am luat în considerare în evaluarea situaţiei relaţiilor noastre“, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Obama. Mai mult, preşedintele american nu ar lua în considerare o întâlnire tete-a-tete cu şeful statului rus nici în cadrul summitului G20, prevăzut să se desfăşoare în luna septembrie la Sankt Petersburg , vizită pe care a menţinut-o deocamdată în agenda sa.
Cu toate acestea, Casa Albă nu exclude în totalitate o astfel de întâlnire la nivel înalt, dar ea nu a fost inclusă printre activităţile programate oficial. Experţi atât din SUA, cât şi din Rusia apreciază că nu ar fi vorba doar despre o nouă răcire în relaţiile dintre cele două ţări, ci de o schimbare de orientare în politica externă a Washingtonului.
„Pace rece“
Un fost diplomat american, Steven Pifer, consideră că Rusia a fost exclusă de pe lista de priorităţia SUA, cel puţin până la sfârşitul celui de-al doilea mandat al lui Obama, în 2017, iar cazul Snowden este doar apogeul unui proces ce s-a conturat acum un an. „Anularea întâlnirii de la Moscova înseamnă că relaţia cu preşedintele Rusiei a devenit pentru Obama nesemnificativă din punctul de vedere al priorităţilor din cel de-al doilea său mandat. Istoria cu Snowden, în opinia lui Pifer doar apogeul unui proces ce s-a conturat acum un an.
„Kommersant“, scrie că verdictul lui Pifer, un analist considerat apropiat Casei Albe, ar putea însemna că, până la încheierea mandatului lui Obama, în relaţiile bilatera