Spuneam, zilele trecute, că Opoziţia politică în România este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. USL are acest avantaj nesperat, de a guverna nederanjată de o Opoziţie puternică. Din contră, e fărâmiţată, ineficientă, lipsită de reacţie, chiar mută. Şi, culmea, ar fi avut ce să critice, pentru că guvernarea nu e nicidecum una perfectă, ba dimpotrivă. Greşeşte zilnic, dar nimeni nu speculează gafele guvernului. Culmea, s-a ajuns în situaţia în care unele dintre cele mai acide critici la adresa guvernării să vină chiar din interiorul USL.
Singurul care a început să lovească USL pe unde-o prinde descoperită rămâne preşedintele Traian Băsescu. Aflat pe ultima sută de metri a mandatului, asigurat că împotriva sa nu se va mai declanşa o nouă suspendare (care, chiar şi dacă ar fi pusă în practică, ar avea toate şansele să fie respinsă, de data aceasta fără să fie nevoie de un boicot), omul politic Traian Băsescu - care poate fi caracterizat oricum, numai prost nu -, s-a adaptat grozav la noua situaţie şi profită din plin de ea. Dacă nu ai şti că e imposibil, ai putea crede că el va fi candidatul Opoziţiei la alegerile prezidenţiale din toamna anului viitor! Oricum, cred că e clar pentru toată lumea, retragerea sa pe un vapor, după 2014, e scoasă din discuţie.
Plin de vervă, aflat din nou pe val, Traian Băsescu atacă constant şi tot mai eficient Puterea. Cu liderii aflaţi în vacanţă prin ţările calde, USL pare la rândul său toropită de căldura verii şi pierdută în propriile erori. Se gândeşte la creşteri de taxe, la tăieri de investiţii, la reduceri bugetare, la disponibilizări şi la fuga de privatizarea CFR Marfă. Chestiuni pentru care Băsescu o taxează tot mai des, în asentiment cu o tot mai mare parte a populaţiei. Esenţa adaptabilităţii şi a instinctului său politic stă în această frază: "A creşte taxele în perioade de criză este ca şi cum a