Un al doilea lider liberal - prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis - s-a exprimat public în ultimele zile împotriva proiectului anunţat de guvern în draftul scrisorii de intenţie ce va fi adresată FMI în vederea încheierii unui nou acord stand-by de majorare a impozitului pe chirii. Primul care a criticat deschis acest proiect a fost Călin Popescu-Tăriceanu, fostul premier.
„O să discutăm această chestiune în partid şi vom avea o poziţie. Deocamdată, nu este nicio propunere de majorare a taxelor, este o intenţie declarată în scrisoarea dată FMI-ului. De acolo până la a o pune în practică, este cale lungă. Vom vedea. În general, nu este momentul (majorării impozitului pe chirii - n.r). În particular, vom vedea“, a declarat ieri Iohannis.
Intenţia de majorare a impozitelor nu poate fi pusă în practică fără acordul liberalilor, partenerii de guvernare ai PSD. Cu o zi înainte, Ministerul Sănătăţii, condus de liberalul Eugen Nicolăescu, susţinuse că nu a avansat nicio propunere de extindere a bazei de impozitare pentru CASS şi la cei care obţin venituri din chirii.
Pentru liberali povestea este mai complicată. Miercuri Ministerul Finanţelor a susţinut că introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile obţinute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI, reprezintă doar un prim pas pentru ca aceste contribuţii să fie plătite de persoanele care obţin venituri din altă sursă decât salariul. Iar Ministerul Finanţelor este condus de liberalul Daniel Chiţoiu.
Marţi Călin Popescu Tăriceanu criticase măsura care ar urma să fie promovată de guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii. „Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele c