Vara ne confruntăm cu o mare problemă: transpiraţia. Încercând să o camuflăm, uităm că transpiraţia este naturală şi necesară.
Mulţi dintre noi reuşim să controlăm transpiraţia, fie cu ajutorul deodorantelor şi antiperspirantelor, fie cu ajutorul duşurilor dese. Deşi pentru marea majoritate pare a fi o problemă minoră, pentru unele persoane transpiraţia poate să reprezinte un impediment în viaţa socială, profesională sau personală.
Transpiraţia excesivă afecteaza palmele, tălpile, subraţul, dar şi alte părţi ale corpului.
Deşi se crede că hidratarea pe timp de vară se face cu apă plată sau minerală şi sucuri naturale, cea mai bună metodă de hidratare se face cu ajutorul ceaiurilor.
Ceaiul are capacitatea de a hidrata organismul, este aromat, răcoritor, împiedică transpiraţia şi are efecte benefice asupra sănătăţii generale a corpului.
Este adevărat că vara avem tendinţa să consumăm lichide reci dar asta nu este indicat.
Atunci când consumăm alimente sau lichide calde organismul crede că vrem să îl încălzim şi atunci ca reacţie de apărare el luptă să se răcească. În cazul în care consumăm alimente sau lichide reci, ca reacţie de apărare, organismul lupta să se încălzească.
De aceea specialişii recomandă ca vara hidratatrea să se facă cu ajutorul ceaiurilor calde.
Pentru persoanele care transpira foarte mult sunt indicate ceaiurile antisudorifice de scoarţă de salcie sau de stejar şi ceaiul de frunze de nuc sau de salvie.
Frunzele de nuc pot fi preparate prin infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă fiartă, iar scoarta de stejar şi salcie sub forma de decoct, cu aceeaşi cantitate care se fierbe zece minute.
Ceaiul de salvie constituie un medicament cu multe întrebuinţări: trateaza deranjamentele gastrice şi intestinale, îmbunătăţeşte digestia şi funcţia ficatului, relaxează vasele de sânge periferi