Decorurile din cele mai recente cinci spectacole de la Teatrul de Păpuşi Puck sunt, de ieri, pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Cei mici pot să vadă, îndeaproape, creaţiile scenografilor şi designerilor clujeni.
Pasaje din poveştile pentru copii spuse la Teatrul Puck în ultima stagiune sunt expuse, de ieri, în cea de-a 7-a expoziţie estivală, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Inventivi şi datorită bugetelor reduse din stagiunea trecută, designerii şi scenografii clujeni au făcut decorurile şi din materiale reciclabile.
"Pentru nava din "Crăiasa Zăpezii" am lucrat două săptămâni, pentru că e foarte greu de asamblat şi de cusut piesă cu piesă. Am creat-o din PET-uri transparente şi am cusut-o cu fir de plastic", a povestit, pentru ZIUA de CLUJ, Epaminonda Tiotiu, scenograf şi designer la Teatrul Puck. Designerul clujean a creat pentru altă scenă şi picioarele păianjenilor, dar şi alte elemente de decor. El spune că, dincolo de ecologie, preferă materialele recilabile şi pentru că susţin bugetele şi aşa reduse ale reprezentaţiilor. "Am utilizat acelaşi material. În general, bugetul în care trebuie să ne încadrăm pentru a face decorurile unei piese sunt de 4000 de lei, ceea ce reprezintă cheltuielile materiale. Mai facem câte-o economie, dacă utilizăm materiale reciclabile", a mărturisit Tiotiu.
Teatrul Puck îşi realizează singur decorurile, în atelierele de tâmplărie, pictură, lăcătuşerie şi sculptură. La ultimele 5 spectacole la Puck au ajuns peste 25.000 de copii. Pe lângă spectaculoasele decoruri, la Muzeul de Artă sunt expuse şi 57 de afişe ale reprezentaţiilor care s-au dat la Puck de-a lungul vremii, iar cel mai vechi datează din 1958. Denumită "Muzeul Păpuşilor", expoziţia poate fi vizitată până în 1 septembrie. Cei mici pot să (re)vadă, printre altele, decorurile şi păpuşile din cele mai gustate piese de la Puck: "Dragostea celor