Scris de Cristian Horgoș - Vaşcăuanii şi cărpinetanii se tem că nu vor mai putea extrage piatră şi lemn din cauza Sitului Natura 2000.
Marţi s-au încheiat seminariile de informare organizate de unitatea de implementare a proiectului „Evaluarea stării de conservare a biodiversităţii din cadrul sitului Platoul Vaşcău” (ROSCI 0200), în vederea elaborării planului de management conservativ şi durabil specific siturilor Natura 2000, în comunităţile locale din Cărpinet, Vaşcău, Sălişte de Vaşcău (din Bihor), Zimbru şi Dezna (din Arad).
În cadrul întâlnirilor care au reunit peste 150 de persoane, dar şi după aceste întâlniri, în spaţii publice din mai multe sate, s-a discutat despre speciile şi habitatele pentru care platoul carstic Vaşcău este declarat sit Natura 2000: peşteri şi avene, păduri de fag, patru specii de liliac şi trei specii de amfibieni. De asemenea, s-au adus în discuţie efectele viitoare ale existenţei acestui sit protejat asupra activităţilor economice din zonă.Autorităţi şi săteni temători
„Autorităţile publice locale şi populaţia se tem de faptul că vecinătatea cu zona naturală le va aduce mai multe probleme decât beneficii. Aşa cum s-a întâmplat şi în alte zone, există posibilitatea ca industria extractivă a pietrei şi exploatarea forestieră să fie îngrădite o dată cu implementarea planului de management al sitului, ceea ce ar putea duce la grave probleme socio-economice”, a informat sociologul Mihai Deac din cadrul Universităţii Babes Bolyai (UBB) Cluj Napoca.
„În sit există comunităţi care depind de exploatarea de piatră ornamentală, activitate fără de care aceste comunităţi ar putea chiar să dispară căci oamenii rămaşi fără sursa lor de existenţă vor pleca în Italia, Spania sau alte destinaţii. Tuturor ne place natura şi ne dorim să o protejăm. Şi Situl Natura 2000 e important pentru ecologie, natură şi frumuseţe, dar trebuie ţin