Câţiva pumni de cenuşă, câteva cuie şi scoabe, o bucată minusculă de pânză şi câteva bobiţe de plumb. Cam asta a mai rămas din celebrele opere de artă furate de un grup de români, de la muzeul Kunsthal, din Rotterdam, Olanda.
Paul Gauguin, Matisse, de Haan, Lucian Freud, Monet, Picasso sunt printre cei mai mari artişti ai lumii. Lucrările lor, cele furate din muzeul de la Rotterdam, au sfârşit într-o sobă dintr-o baie din localitatea Carcaliu, din judeţul Tulcea, România. Să nu uităm să adăugam că este posibil să fi ars. Încă nu s-a dat sentinţa în acest proces.
Concluziile expertizei
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a prezentat joi concluziile expertizei în cazul probelor ridicate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la percheziţia din 1 martie, comuna Carcaliu.
Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul MNIR, a spus că, în urma analizării compoziţiei chimice a probelor primite de la anchetatori şi a evidenţierii în interiorul acestora a pigmenţilor specifici picturilor pe pânză, a reieşit că cenuşa provine din arderea a cel puţin trei opere de artă datate înainte de sfârşitul secolului al XIX-lea, probabil patru, a mai completat el.
Hârtia, probabil e... scrum
Despre soarta celorlalte opere de artă nu se poate spune nimic, în sensul că, fiind lucrări acuarele realizate pe hârtie, iar în cazul în care o astfel de lucrare este arsă, aceasta nu lasă urme.
Atunci când s-au ridicat probele, anchetatorii au dărâmat soba şi aşa s-a reuşit găsirea în cenuşă a unor cuie realizate manual, din secolul al XIX-lea, cuie utilizate în activitatea de pictură; s-au mai descoperit şi câteva scoabe, acestea fiind utilizate tot la tablouri pe pânză, dar în secolul al XX-lea. Posibil ca acestea să provină de la una dintre lucrările de artă restaurate recent. Despre care