Lumea musulmană sărbătoreşte în aceste zile Ramazan Bairamul , mulţumindu-i astfel lui Allah pentru că i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul, profetului Mahommed.
1 /.
Sărbătoarea vine după o lună în care musulmanii au postit, de la răsăritul la apusul soarelui, când s-au abţinut de la mâncare, apă şi relaţii conjugale, pentru „primenirea spirituală, morală şi trupească odată cu intrarea în cea de-a noua lună a anului islamic, cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna fericirii şi iertării”.
Cei aproape 100.000 de turci şi tătari din Dobrogea dar şi cei câţiva rezidenţi arabi, respectă cu sfinţenie cele trei zile de sărbătoare. Cei săraci nu sunt uitaţi, primesc întotdeauna pachete cu mâncare şi dulciuri iar cei morţi, sunt pomeniţi în cimitirele musulmane. După slujbele religioase oficiate în toate geamiile de către imamii cultului musulman, începe distracţia.
Conform tradiţiei, localnicii de etnie turcă şi tătară îşi vizitează, în prima zi, rudele mai în vârstă, le sărută mâna şi le oferă daruri. Copiii merg cu colindul şi primesc în dar bani, dulciuri, fructe. Sărbătoarea se numeşte şi Şeker Bairam ( Bairamul dulce), datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu multă miere, bacvlavale, saraiglii, kataif, şi sucuri, îndulcite, de fructe şi alte delicatesuri pregătite cu măiestrie de bucătărese.
În Dobrogea, unde trăieşte o populaţie omogenă, Ramazan Bairamul este sărbătorit alături de credincioşii ortodocşi. Aproape că nu este casă de musulman în care de Bairam, să nu fie invitat şi „ vecinul sau prietenul român”.
De aceea, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România, a organizat seara trecută, în prezenţa a sute de membri ai comunităţii turco tătare din Constanţa, o petrecere de Ramazan Bairam, la care au participat, pe lângă autorităţile locale şi reprezentanţi ai ambasadelor străine la Bucureşt