Cele mai afectate trei zone afectate de insolvenţe în primul semestru sunt Sud-Est, Sud şi Nord-Vest, ele concentrând 50% din totalul celor deschise în perioada analizată de compania Coface.
Singura zona în care numărul de insolvenţe a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este Sud-Vest, în condiţiile în care zona de centru indică o stabilizare. Restul zonelor au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind în Vest, de 26%. 12.739 de companii se aflau în diverse stadii de insolvenţă, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Construcţiile, hotelurile, restaurantele şi transporturile au fost cele mai afectate.
„Mediul economic s-a dovedit unul plin de provocări şi se observă, în ciuda creşterilor anunţate de 2,2% din produsul intern brut, o deteriorare a situaţiei companiilor, în special a celor de dimensiuni medii-mari. Lipsa creditării bancare lasă urme adânci în bună funcţionare a economiei româneşti, astfel că firmele mari au fost nevoite să preia din această sarcină şi să transfere mai mult risc în creditul comercial. Nu este o întâmplare că numărul zilelor de întârziere la plata al firmelor mari creşte, că incidentele cu bilete la ordin şi cecuri au crescut ca valoare cu peste 22%, pe fondul lipsei de lichidităţi la nivel de piaţă. Mediul economic încă suferă şi acest lucru se observă în ponderea foarte mare a datoriilor firmelor medii-mari, 49%, în totalul datoriilor firmelor insolvente. 59% din totalul cifrei de afaceri realizate de firmele intrate în insolvenţă a fost generat de firme medii-mari", a declarat Constantin Coman, country manager al Coface, lider mondial în asigurările de credit şi soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată.