Comisarii Protectiei Consumatorilor au desfasurat, recent, o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice de protectie solara (“pentru bai de soare” sau “pentru plaja”) si autobronzante (“pentru bronzare fara soare” sau “sunless”).
Au fost verificati atat distribuitori, cat si vanzatori. S-au depistat abateri de la prevederile legale, in cele mai multe cazuri acestea tinand de informarea consumatorilor. .In aceste conditii, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor vin cu urmatoarele sfaturi pentru cei ce cumpara astfel de produse de sezon:
a) privind produsele de protectie solara, consumatorii trebuie sa stie ca gradul de nocivitate al radiatiilor UV depinde nu doar de conditiile de expunere (durata, loc, intensitatea radiatiei), dar si de sensibilitatea pielii. Nciun produs de protectie solara nu poate asigura o protectie totala impotriva radiatiilor UV, de aceea sintagme/indicatii de genul “ecran solar total” sau „protectie 100%” nu sunt corecte Termenii folositi pentru categoriile de protectie (“protectie redusa”, “ protectie medie”, “protectie ridicata” si “protectie foarte ridicata”) sunt utilizati in paralel cu factorii de protectie solara FPS asociati, pentru a ghida consumatorul in alegerea unei creme de protectie solara corespunzatoare.
Crespondenta dintre categoriile de protectie si factorii de protective solara(FPS) este urmatoarea:
Categoria de protectie redusa - FPS 6 si FPS 10
Categorie de protectie medie -FPS 15, FPS 20, FPS 25
Categorie de protectie ridicata - FPS 30, FPS 50
Categorie de protectie foarte ridicata - FPS 50a
Factorul de protectie solara, FPS (SPF – “sun protection factor”) reprezinta teoretic, timpul necesar aparitiei unei arsuri; de exemplu, cu un produs avand un factor