Banii sunt destinaţi implementării Programului naţional de asigurare a egalităţii de gen, pe lângă 12 milioane de lei acordaţi de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, transmite IPN.
Potrivit Planului, în localităţi vor fi deschise cât mai multe centre informaţionale în care femeile, în special cele din mediul rural, să fie învăţate cum pot să-şi întemeieze o afacere proprie.
De asemenea, în cadrul programului se vor face încercări de a-i convinge pe tineri să aleagă profesiile netradiţionale, deoarece în Moldova deja există anumite tipuri de profesii feminizate.
Astfel, în învăţământ peste 75% dintre lucrători sunt femei, în sănătate – peste 80%, iar în domeniul hotelier şi al restaurantelor – peste 70%. Totodată, chiar şi în sferele feminizate, posturile de conducere şi cele decizionale sunt ocupate preponderent de către bărbaţi. Datele oficiale arată că doar 8% din femei au propriile afaceri sau conduc o afacere.
De asemenea, femeile primesc salarii şi pensii mai mici decât bărbaţii. Pentru un volum de muncă echivalent o femeie primeşte în medie circa 87% din salariul unui bărbat.
Programul naţional prevede şi asigurarea egalităţii de gen în sfera securităţii, ordinii de drept şi serviciul militar în cadrul Armatei Naţionale. În acest an, zece femei au fost înmatriculate la Academia militară, iar o parte din acestea au ales specialităţi care tradiţional sunt selectate doar de bărbaţi.