Universitarul ardelean Marius Rotar, autorul primei cărţi despre incinerare din ţară, spune că e surprins de reacţia Bisericii Ortodoxe Române faţă de documentarul difuzat de BBC şi susţine că BOR blamează tot ce nu îi convine şi, deşi avem, multe biserici, românii nu sunt fericiţi şi se lamenteze.
BBC a făcut un reportaj în România, după sărbătorile de Paşte, în Maramureş, centrat pe modul în care societatea tradiţională se raportează la Biserica Ortodoxă Română, dar şi în Bucureşti, într-o antiteză evidentă a mediului urban.
“Reacţia BOR faţă de difuzarea de către BBC a unui documentar despre construirea, în ritm “drăcesc” de biserici în România după 1990 poate fi interpretată în două sensuri împletite. Primul se referă la ceea ce caracterizează discursul BOR, şi anume, existenţa unui tip de aroganţă specifică faţă de tot ceea ce nu-i convine: se blamează, într-o manieră triumfalistă, ceea ce nu convine, indiferent de justeţea sau nu a unor realităţi.
Dacă în ţara noastră, acest tip de aroganţă a BOR este arhicunoscut, acum BOR îl dilată, dându-i o dimensiune internaţională. Pentru că nu pot înţelege altcumva decât astfel afirmaţia cum că este mai demn să construieşti manelistic… “fără număr” (şi rost)… biserici după biserici în loc să le vinzi pentru că nu sunt credincioşi care să le frecventeze (cazul Marii Britanii, conform comunicatului BOR).
N-am ştiinţă de biserici vândute în Marea Britanie pentru a deveni săli de fitness, dar am ştiintă de nenumărate şmecherii ale BOR, care demonstrează cât de bine s-a adaptat această instituţie la capitalism (vezi doar implicarea BOR în domeniul funerar, de pildă). Poate ar fi mai demn ca BOR să facă ceva mai mult pentru populaţia săracă a ţării decât să construiască “fără număr” biserici”, scrie Mariu Rotar, preşedintele Asociaţiei Cremaţionistă din România Amurg, pe site-ul asociaţiei.
Un alt