Piața funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, însă legea în baza căreia vor putea fi vândute terenurile agricole străinilor persoane fizice nu a fost încă definitivată. Sursa: REUTERS
Legea care va reglementa vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice române sau străine va ajunge pe masa Executivului de abia la sfârșitul acestei luni, urmând să fie supusă apoi votului parlamentarilor. Cel mai probabil, legea va fi gata în octombrie, anunțat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
''Vrem ca în luna septembrie sau cel târziu în octombrie să avem o lege foarte clară care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci când se va liberaliza piaţa funciară, iar persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România'', a declarat șeful MADR, la o conferință, informează Agerpres.
Ministrul spune că s-a încercat să se obțină o derogare privind liberalizarea pieței funciare, însă mai-marii de la Bruxelles nu au acceptat solicitarea, motivând că termenul de 1 ianuarie 2014 este cuprins în tratatul de aderare. În prezent, cetățenii străini pot cumpara teren agricol în România, dar nu direct, ci prin intermediul unor firme care să aibă în acționariat și cetățeni români. Astfel, circa 8% din suprafața arabilă a țării este controlată astăzi de străini.
Președintele Traian Băsescu s-a declarat îngrijorat de liberalizarea pieței agricole, arătând că fermierii români nu au aceeași putere financiară ca și competitorii lor din UE, care au beneficiat ani la rând de subvenții subtanțiale.
"Agricultura românească este mult mai decapitalizată decât altele și prin liberalizarea vânzării terenurilor, de fapt, punem agricultorii români într-o competiție neloială cu oameni care vin din agriculturi bine capitalizate, cu sisteme bancare în spatele lor și așa mai departe. Deci, problema pe care e