Sibiul este vineri şi sâmbătă sub cod galben de caniculă. Specialiştii spun că expunerea la soare în perioadele caniculare poate avea efecte dintre cele mai grave, şi fac o serie de recomandări pentru ca asemenea efecte să fie evitate. În municipiul Sibiu, au fost amenajate patru puncte de prim ajutor pentru perioadele caniculare.
Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizarea de cod galben de caniculă pentru mai multe judeţe din ţară, printre care şi Sibiul. Avertizarea este valabilă inclusiv sâmbătă, 10 iunie.
”Sâmbătă, 10 august, valul de căldură va persista, astfel încât vremea se va menţine călduroasă în toată ţara. Va fi caniculă în vestul şi local în sudul şi centrul ţării unde temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unitaţi”, avertizează meteorologii.
Vineri, la ora 13:00, în municipiul Sibiu se înregistrau 32 de grade Celsius.
Efectele nocive ale soarelui puternic: de la insolaţie şi deshidratare până la cancer de piele şi chiar deces
Specialiştii spun că expunerea la soare în perioadele caniculare poate avea efecte majore grave. ”După cum se ştie, la temperatură ridicată, omul transpiră abundent, mai ales dacă depune şi un efort fizic crescut. Pierderea unor cantităţi importante de lichide prin transpiraţie duce la deshidratarea şi epuizarea organismului. În situaţii grave, datorită dezechilibrelor hidroelectrolitice, pot apărea convulsii, mergând în cazurile netratate, până la comă şi chiar deces.
De asemenea, prin expunere prelungită la temperaturi ridicate, mai ales în cazul în care capul nu este protejat, poate să apară insolaţia. Aceasta este favorizată şi de alte condiţii, ca umiditatea mare, oboseala fizică, infecţii, consumul de alcool, boli de inimă, obez