* Contractul pentru acest monument unic în lume se va semna săptămâna viitoare
Consiliul Judeţean Tulcea, prin vocea preşedintelui Horia Teodorescu, prezent la lansarea unei nave în şantierul naval Vard, a anunţat că în cursul săptămânii viitoare va fi semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Basilicii Paleocreştine de la Niculiţel. Este vorba despre un nou proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional cu o valoare totală de 11.424.309 lei, beneficiarul urmând să contribuie doar cu 750.195 lei.
Basilica Paleocreştină de la Niculiţel este unul dintre cele mai vechi complexe de cult crestin descoperite până în prezent în România şi datează de la sfârşitul sec. IV – începutul sec. V p. Chr. Monumentul a fost descoperit întâmplator în anul 1971, facând obiectul mai multor campanii de săpături arheologice sistematice derulate pe o perioadă de circa 25 ani. Este locul unde, în cripta bazilicii, au fost descoperite rămăşiţele a şase martiri dintre care patru cunoscuţi din actele martirice, Attalos, Kamasis, Phillipos, Zottikos fiind canonizaţi şi figurând în calendarul creştin ortodox la data de 6 iunie.
„Basilica Paleocreştină de la Niculiţel a mai fost reabilitată şi la începutul anilor 2000, dar lucrările de atunci au fost de mică anvergură. Acum dorim ca spaţiul să fie reamenajat pentru ca valoarea monumentului să fie mai bine pusă în valoare şi să devină astfel cu adevărat un punct de atracţie important pentru vizitatorii judeţului Tulcea”, a mai spus Horia Teodorescu.
* Contractul pentru acest monument unic în lume se va semna săptămâna viitoare
Consiliul Judeţean Tulcea, prin vocea preşedintelui Horia Teodorescu, prezent la lansarea unei nave în şantierul naval Vard, a anunţat că în cursul săptămânii viitoare va fi semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Basilicii Paleocreştine de la Niculiţel. Est