Este poate întrebarea pe care şi-o pun mulţi dintre cei ce citesc articolele noastre, fiind, oricum, principala nelămurire a celor îndemnaţi de către prieteni să li se alăture în competiţiile de pescuit.
Nu e deloc uşor să trezeşti cuiva interesul pentru aşa ceva, deşi argumentele sunt multiple.
De la început trebuie spus că pescuitul de competiţie diferă foarte mult de cel recreativ pe care toţi îl practicăm, implicând sacrificii substanţial mai mari în ceea ce priveşte timpul alocat şi resursele financiare. Dar pentru toate, există soluţii adaptate: competiţiile sub forma campionatelor naţionale sau concursurile în sistem Open, ce nu implică o prezenţă constantă. Cupele şi concursurile izolate sunt un bun prilej pentru cei tentaţi să ia pulsul a ceea ce înseamnă competiţie.
Concursurile se adresează în aceeaşi măsură celor care simt nevoia surprusului de adrenalină furnizat de întrecerea cu alţii, cât şi celor dornici de a învăţa lucruri noi. Nu sunt puţini cei angrenaţi în competiţie care au recunoscut că anumite concursuri îţi aduc un plus de experienţă pe care de unul singur l-ai fi atins în ani de pescuit solitar sau poate niciodată. De asemenea, sistemul competiţional organizat, apartenenţa la cluburi şi asociaţii de profil, conferă posibilitatea legării de prietenii nu numai în zona învecinată, ci în toată ţara. Schimburile de informaţii privind nălucile şi tehnicile de pescuit permit celor interesaţi să se menţină la curent cu ultimele inovaţii, domeniul halieutic fiind într-un continuu progres.
Şi oare pentru un debutant, cât de important este ca la prima competiţie să aibă onoarea de a se întrece cu campioni naţionali şi membri ai loturilor naţionale, să fure de la aceştia atât "meserie", cât şi spiritul de sportivitate şi de fair-play?! Nu e asta oare o motivaţie suficient de puternică? Gândul la premii şi recompense materiale ar