Intr-un interviu acordat colegilor de la Jurnalul Prahovean, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, puncteaza motivele pentru care orasul nostru merita titlul de capitala a viitoarei regiuni Muntenia, explicand, totodata, care sunt elementele care au provocat tensiuni la nivel de regiune, odata cu necesitatea desemnarii orasului-capitala.
Despre regionalizare si ce presupune ea
Sunt foarte multe păreri împărţite, foarte multe pasiuni, foarte multe orgolii, dar invit pe toată lumea să îşi vadă lungul nasului. Ca să încerci să fii reşedinţa unei regiuni trebuie să îndeplineşti cel puţin trei elemente.
Primul punct. Trebuie să fi demonstrat în istoria poporului român că eşti în stare de dezvoltare, lucru pe care Ploieştiului îl demonstrează. Şi după o criză economică dură ca cea prin care am trecut noi am reuşit să mărim numărul de locuri de muncă. În acest an avem 3800 de noi locuri de muncă în Prahova, fiind cu două procente sub media şomajului pe ţară.
Al doilea element pe care ar trebui să-l îndeplinească un oraş care se vrea capitală de regiune este tradiţia universitară puternică. Încă în România nu există o universitate comparabilă cu cea din Ploieşti, care a educat pentru 38 de ţări miniştrii, prim-miniştrii. Chiar şi preşedintele Chinei a studiat la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.
În al treilea rând, trebuie să ai o oarecare pecete istorică. Nu cred că undeva, în Muntenia, mai există un oraş creat de Mihai Viteazul. A încerca să nu pui reşedinţa regiunii la Ploieşti este o nebunie. Nu poţi să pui reşedinţa în alte oraşe care au fost vremelnic capitale dar care nu au reuşit să îşi ocrotească domnitorul şi nu au mai avut parte de dezvoltare. Avem şi exemple: Curtea de Argeş, Câmpulung Muscel, Târgovişte şi puteam continua. Mihai Viteazul este simbo