18 bătrâni din Roman îşi duc traiul în Casa Bunicilor, un centru destinat persoanelor singure. Casa Bunicilor este o clădire modernă, construită printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană. Singurătatea, boala şi lipsa unui adăpost deasupra capului au fost motivele pentru care bătrânii au fost internaţi în centru.
Centrul rezidenţial pentru persoane de vârsta a III-a, situat pe strada Ogoarelor, găzduieşte 18 bătrâni din Roman. Inaugurat în decembrie 2012, centrul rezidenţial, denumit de autorităţile locale “Casa Bunicilor”, este o clădire modernă, construită printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 3.393.505 lei, unde ar putea fi îngrijite 38 de persoane de vârsta a treia. Clădirea are 16 camere cu câte două paturi şi două camere cu câte trei paturi, toate cu baie privată, dispuse pe două nivele. Imobilul include cabinet medical, cabinet de consiliere, spaţii pentru relaxare, de petrecere a timpului liber, sală de mese, bucătărie, spălătorie, spaţii de depozitare şi o curte generoasă. Centrul rezidenţial este coordonat de Serviciul Social din cadrul Primăriei Roman.
Pictura, medicament pentru singurătate
În Casa Bunicilor îşi duc viaţa 18 bătrâni din Roman. Singurătatea, boala şi lipsa unei locuinţe i-au adus mai mult de nevoie, decât de voie, într-un loc străin. “Fiecare bătrân din centru are o poveste impresionantă. Mulţi nu mai au pe nimeni. Copiii sunt plecaţi departe. Bolnavi şi fără un sprijin lângă ei, bătrânii au fost nevoiţi să vină în acest centru. Sunt şi multe cazuri în care copiii au vândut apartamentele părinţilor, au luat banii şi i-au alungat pe bătrâni în stradă”, spune Radu Vatavu, coordonatorul centrului rezidenţial.
Ca să-şi omoare singurătatea, unii revitalizează preocupări pe care le-au avut în timpul vieţii active.
Isidor Butnariu are 80 de ani. A lucrat ca radiofonist şi, apoi, pe