Presedintele P.C. Diaspora Avram Gal a semnalat ieri, la recomandarea reprezentantului parlamentar al romanilor din Africa si Orientul Mijlociu Ovidiu Raetchi, necesitatea elaborarii unui proiect legislativ care sa vizeze protejarea drepturilor si intereselor romanilor rezidenti in strainatate in relatiile acestora cu autoritatile administratiei publice.
“Aceasta propunere legislativa vine in sprijinul si apararea drepturilor romanilor de peste hotare care se considera victime ale unor injustitii din partea institutiilor Romaniei ce isi au sediul in strainatate.
Totodata, consideram institutia Avocatului romanilor din afara granitelor tarii ca fiind o masura pentru corectarea erorilor si tergiversarilor administratiei publice in rezolvarea solicitarilor cetatenilor romani din strainatate. Nu trebuie sa privim Avocatul Diasporei numai ca pe un instrument de dezamorsare a conflictelor dintre individ si administratie, ci si ca pe un mecanism de debirocratizare a procedurilor administrative si de eficientizare a acestora. Exista, fireste, situatii de neglijenta in efectuarea lucrarilor de serviciu care genereaza tulburari si nemultumiri, dar care trebuie corectate.”
Presedintele P.C. Diaspora declara ca intre sistemul de functionare al acestei institutii si cel al Avocatului Poporului nu exista diferente semnificative.
“Avocatul romanilor din afara granitelor tarii primeste plangeri din partea cetatenilor romani din strainatate pe care le examineaza, formuleaza recomandari si repune in drepturi persoana vatamata.
O prima ipoteza, pe care am luat-o in calcul cu domnul deputat Raetchi, este aceea de a stabili sediul institutiei Avocatului romanilor din afara granitelor tarii in statul care adaposteste cea mai mare comunitate de romani, iar in statele in care isi au rezidenta peste 3.000 de romani se vor organiza birouri “teritoriale” ale