Patru deputaţi români au pus în pericol relaţiile bilaterale România-China, după ce au făcut o vizită în Taiwan, în condiţiile în care România nu recunoaşte Taipei-ul şi încearcă să îşi consolideze relaţia cu China. Ca reacţie imediată, Ministerul Afacerilor Externe i-a retras paşaportul de serviciu lui Remus Cernea, unul din deputaţii care au vizitat Taiwan-ul.
Ambasada Chinei la Bucureşti a reacţionat, vineri, la o zi de la izbucnirea scandalului diplomatic privind vizita celor patru parlamentari români în Taiwan şi a precizat că doreşte ca situaţia să nu se repete, întrucât o situaţie similară ar dăuna relaţiilor dintre România şi China.
Camera Deputaţilor: Deplasarea nu a avut caracter oficial
După ce presa a relatat că patru deputaţi - Remus Cernea, independent, social-democraţii Ninel Teia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu - au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan pe bani publici, atât Ministerul Afacerilor Externe, cât şi PSD s-au delimitat de acţiunile politicienilor şi au reiterat importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză. În urma izbunirii scandalului, MAE a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate.
Cei patru deputaţi nu au fost într-o vizită oficială în China, iar cheltuielile nu au fost suportate din bani publici, a precizat Camera Deputaţilor într-un comunicat de presă."Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români".
MAE reiterează importanţa relaţiilor de cooperare cu Republica Populară Chineză @N_