Autorităţile se laudă cu o scădere record a deficitului comercial, dar în spatele cifrelor stau realităţi îngrijorătoare.
Deficitul comercial pe primele şase luni ale acestui an a scăzut cu 45% faţă de perioada similară din 2012. Practic, am exportat de 23,7 miliarde euro, cu circa 6% mai mult, şi am importat de 26,2 miliarde euro, cu 2,7% mai puţin.
"Reducerea cu 45% a deficitului comercial este un moment istoric pentru România şi vedem că exportul este un motor de creştere economică în acest an", a declarat ieri Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, responsabil de comerţul exterior.
La prima vedere, autorităţile au motive să se laude cu performanţele la export, mai ales dacă ne uităm la zona extra-UE, unde am înregistrat un excedent comercial de peste 900 milioane euro în prima jumătate a anului, faţă de un deficit de 785 milioane euro în primul semestru din 2012. Totuşi, ţările din afara UE sunt furnizori importanţi de materii prime pentru industria locală, iar în spatele balanţei pozitive cu aceste state stă un semnal-îngrijorător: importurile au scăzut cu 16% .
Industria prelucrătoare, pusă pe butuci
"Scăderea deficitului cu 45% în primul semestru este aparent un lucru bun, dar nu s-a realizat printr-o creştere explozivă a exporturilor, ci printr-o cădere dramatică a importurilor de materii prime pentru industria prelucrătoare - minereuri feroase, petrol etc.", a declarat, pentru Evenimentul zilei, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu.
El a adăugat că "această scădere nu e de bun augur", pentru că sunt puse sub semnul întrebării exporturile pe aceste industrii - rafinare, siderurgie, chimie etc. "Asta ne îngrijorează", a punctat Ionescu. Cu combinate siderurgice ca ArcelorMittal sau Mechel în suferinţă, şeful ANEIR şi-a exprimat speranţa ca măcar Oltchim