De la lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere preşedintele islamist Mohamed Morsi, şapte creştini egipteni au fost ucişi din motive religioase. Într-un oraş ridicat pe vremea faraonilor, prin care au trecut Fecioara Maria, Sfântul Iosif şi Iisus în fuga de Irod, situaţia este critică: casele creştinilor sunt însemnate cu vopsea, iar aceştia se tem să mai iasă pe străzi.
Era noapte şi 10.000 de islamişti mărşăluiau pe acele străzi din oraşul egiptean Assiut cunoscute drept predominant creştine, cântând „Islamic, islamic, în ciuda creştinilor”. Câţiva copii scriau cu spray graffiti pe pereţi „Boicotaţi-i pe creştini”, supravegheaţi de un adult.
În vreme ce islamiştii din Cairo au adoptat o poziţie defensivă după lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere preşedintele Mohamed Morsi şi regimul condus de el şi de Frăţia Musulmană, în Assiut şi în alte părţi din Egipt ei au demarat o ofensivă puternică plecând de la ura pentru creştini, sugerând că acestă minoritate religioasă din Egipt a instrumentat din culise căderea preşedintelui islamist Morsi.
„Tawadros este un câine”, stă scris cu spray pe un alt perete, o insultă adresată Papei Tawadros al II-lea, patriarhul „coptilor”, cum sunt numiţi creştinii din Egipt. Casele, magazinele şi lăcaşele de cult ale creştinilor au fost marcate cu cruci mari, de vopsea.
16 grupuri pentru drepturile omului din Egipt s-au coalizat şi au cerut miercuri autorităţilor să-i protejeze pe creştini, care reprezintă 10% din populaţia totală a Egiptului, avertizând că violenţele se vor intensifica. Totodată, organizaţiile au atras atenţia asupra „discriminării cronice” îndreptate împotriva creştinilor din Egipt.
Oraşul Assiut, cu un milion de locuitori, se află pe malul Nilului şi se află la 400 de kilometri sud de Cairo. A fost ridicat pe vremea faraon