Relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia reprezintă "un interes comun" pentru ambele părţi, în pofida mai multor divergenţe, în special privind cazul Snowden, a declarat vineri secretarul de Stat american John Kerry, în cadrul întâlnirii cu omologul său Serghei Lavrov.
"Relaţia dintre Statele Unite şi Rusia este foarte importantă, fiind marcată, după caz, atât de interese comune, cât şi de divergenţe", a declarat Kerry în cadrul reuniunii "2+2", la care au participat Lavrov, secretanul american al Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său rus, Serghei Şoigu. Americanii şi ruşii s-au întâlnit vineri la Washington la nivel de miniştri, cu scopul de a continua dialogul între cele două puteri, care întreţin relaţii foarte reci, şi în contextul anulării, cu două zile în urmă, a unui summit între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin.
Această întâlnire "2+2" între secretarul de Stat, John Kerry, şi cel al Apărării, Chuck Hagel, pe de o parte, şi omologii lor ruşi, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu, pe de alta, a avut loc la Departamentul de Stat vineri înainte de prânz, după care Kerry şi Lavrov s-au întâlnit separat.
Relaţiile diplomatice între foştii inamici din Războiul Rece au coborât la un nivel rar atins în ultimii ani, după ce preşedintele Obama şi-a anulat discutiile bilatelare cu Putin, prevazute pentru începutul lui septembrie la Moscova, înaintea summitului G20 de la Sankt Petersburg, în perioada 5-6 septembrie, unde cei doi oricum se vor întâlni. Justificand aceasta decizie, o adevarata palmă data Kremlinului, fără precedent din anii '60, în istoria tumultuoasă americano-rusă, Washingtonul a invocat "lipsa unor progrese recente" într-un număr de dosare ca apărarea antirachetă, neproliferarea nucleară, comerţul şi drepturile omului. De asemenea, americanii se declară "dezamăgiţi" de ruşi în afacerea Snowden.
Moscova s-a